Архив
Постинг
19.08.2012 12:35 -
Домати
Автор: domati
Категория: Хоби
Прочетен: 2587 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 19.08.2012 12:43
Прочетен: 2587 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 19.08.2012 12:43
Домати произход
Произходът на доматите от екваториалните гори на Южна Америка определя и специфичните им изисквания към факторите на растеж и развитие.
Домат - оптимална температура. Семената на доматите започват да поникват при температура 9-10°С, но темпът на поникване се увеличава с повишаване на температурата, докато температура над 30°С вече забавя поникването. Съчетана с ниска атмосферна влажност температура над 35-38°С практически спира растежа и предизвиква поява на върхово гниене на плодовете. Оптималната температура за растеж и развитие на доматите като растение е 18-26°С. При температура под 9°С растежът спира, а под 15°С спира цветообразуването и плодообразуването. Добре закалените растения понасят температура до -2°С.
Оптимална влага за доматите. При климатичните условия на България, за да се осигури нормален добив, доматите се нуждаят от редовно напояване. Общото количество вода, което растенията изразходват за транспирация и се изпарява от почвата от един декар площ при нормална гъстота на растенията за една година е:
- ранно полско производство – 750 м3 .
- средноранно полско производство – 850 м3 .
- късно полско производство – 600 м3
- безразсадови домати – 700 м3
Разпределено неравномерно по сезони, количеството на валежите за една година варира между 450-550 м3 на декар. Това предизвиква нуждата от напояване, за да се осигури нормален добив. В зависимост от фазите на развитие растенията променят своите изисквания към влагата. В началото на формиране на плодовете до първото и второто съцветие в почвата се поддържа ниска атмосферна влажност, като поливките се провеждат през 10-14 дни с 30-40 л/м2, по време на узряването и беритбата на плодовете през 4-8 дни с 30-40 л/м2.
Недостатъчната влага в почвата предизвиква окапване на цветовете, образуване на дребни и с груба консистенция плодове. Резките промени на влагата в почвата довеждат до неравномерен растеж и напукване на плодовете. Високите температури, силното засушаване и ниската атмосферна влажност водят до поява на върхово гниене по доматите. По долната част на плода се образува черно воднисто петно, което се разраства и обхваща по-голямата част от плода, като го прави неизползваем.
Текст - Васил Малинов
Няма коментари
Търсене