Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: domati
Категория: Хоби
Прочетен: 29739
Постинги: 3
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
19.08.2012 12:45 - Домати - Диети
Автор: domati Категория: Хоби   
Прочетен: 1155 Коментари: 0 Гласове:
1



Няма човек, който да не е ял домати, да не е опитвал доматен сок, пък защо не и водка с доматен сок. Но дали всеки знае колко полезни са доматите за човешкия организъм и колко дълго време те са набедени за отровни? Едва през ХVІІІ век доматите започват да се използват като хранително растение, но твърде бързо завладяват кухните на различните страни. И още нещо - те са „многофункционални”, тъй като се използват в супи, основни ястия, могат да се консумират в суров вид, под форма на консерви, сокове, да не говорим за прочутите сладка от зелени доматчета.
Добре узрелите пресни домати съдържат 2-3 пъти повече витамин С от зелените или престояли при неподходящи условия. Затова, набраните вече домати, трябва да се съхраняват в хладно помещение, без пряка слънчева светлина да пада върху тях.
Химичният състав на доматите е различен в зависимост от сорта и условия на отглеждане. Осреднено доматите съдържат около 93-95% вода, 0,9 - 1% белтъчини, 3,5-4% въглехидрати, малък процент скорбяла, 0,7-0,8% целулоза, органични киселини - лимонена, ябълчена, оксалова; минерални соли - калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо. Най-голямото предимство на доматите е, че са богати на витамини – 30мг% витамин С, 0,60мг% каротин (провитамин А), 0,85мг% витамин Е, 0,50% витамин К, 0,50% витамин РР, а така също и В1, В2 и др.
Доматите са червени, розови, оранжеви и жълти на цвят. Всеки сорт е със специфичен вкус, от леко кисел до сладникав, в зависимост от киселинността си.
Един от най-интересните сортове домати е „Аурига”. Той е от жълто-оранжевите сортове, които са по-слабо популярни у нас. „Аурига” е специален сорт домати с повишено съдържание на бета-каротин (в организма се превръща във витамин А). Има добър вкус, тъй като е с ясно изразена киселинност (нещо, което не е характерно за повечето домати с този цвят). Доматите от този сорт са полезни за здравето, дори на хора със стомашни проблеми, защото кожичката е по-дебела и лесно се бели, като по този начин се избягва дразнимост на стомашно-чревния тракт. .
Доматите са много полезни при диетично хранене, тъй като имат диуретични свойства.Прилагат се в диети при бъбречнокаменна болест, хипертония, по-киселите сортове – при диабет, при сърдечно-съдови заболявания. Мъжете трябва да консумират по-големи количества домати с цел профилактика на заболявания на простатата.
Една чаша доматен сок може да достави половината от необходимата за човека дневна доза витамин А и витамин С. Желателно е да се пие пресен доматен сок, но той може успешно да се консервира.
Освен това се счита, че доматеният сок е добра храна при заболявания с нарушение на обмяната на веществата, като артрит, затлъстяване, захарна болест. Препоръчително е ежедневно да се пие 200мл доматен сок 30 минути преди ядене, когато е налице заболяване като: гастрит с понижена киселинност, язвена болест на стомаха или на дванадесетопръстника, силно изтощение на организма.
Пастьоризираният и добре съхраняван доматен сок запазва витаминното си съдържание в продължение на две години с минимални загуби.


Тагове:   информация,   домати,   диети,   dieti,   domati,   informaciq,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!