Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: domati
Категория: Хоби
Прочетен: 29680
Постинги: 3
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
19.08.2012 12:50 - Домати - общо инфо
Автор: domati Категория: Хоби   
Прочетен: 2205 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 19.08.2012 12:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Замисляли ли сте се върху казуса плодове или зеленчуци са доматите? Много е просто! Ботанически доматите се класифицират като плодове, близки по устройство с ягоди, малини, къпини. Понеже нямат техният сладък вкус обаче, готвачите ги сервирали не като десерт, а като предястие със зеленчуци. Именно затова днес в кулинарията е прието те да се водят зарзават.

imageДоматът (Solanum lycopersicum, Solanaceae) e храстовидно многогодишно растение с кратък живот, което се отглежда едногодишно. Любопитно е, че доматите са растение от семейство картофови. Може би вече сте се досетили какво подсказва това сродство. Подобно на картофите и доматите произлизат от Южна Америка и по-точно западното крайбрежие на континента и островите Галапагос.

Култивацията на доматите обаче се случила по на север в Централна Америка (днешно Мексико), където местните индианци свързвали новия зеленчук с важния за тях по онова време зарзават - томатилйо (мексикански зелен псевдо домат). Името "домат" произлиза от думата "томалт", с която Ацтеките наричали червения зарзават, когато го представили пред Испанските търговци.

Пристигането на доматите в Европа се случва през 15-16 век, когато конкестадорите донасят семената им в Испания. Най-рано новият зеленчук се налага в италианската кухня, където местните готвачи и търговци го наричат "златна ябълка". Минават десетилетия, а в някои части на Европа дори столетия, докато доматите спечелят слава на всекидневна храна и на храна изобщо. Причината била в това, че по онова време местните хората се страхували от червените домати, заради отровния им далечен роднина - кучето грозде. Така доматите били развъждани най-често като декоративно растение заради красивите си червени плодове.

Първоначално плодовете на доматите са били дребни с размера на череши, точно като днешните "коктейлни домати". През векове на селекции размерът им бива увеличен няколкократно от древните 1-2 гр. до днешните рекордни екземпляри, тежащи до 500 гр. за брой.

Видове домати

Има над 1000 разновидности на домата, включително "чери доматите, розовите домати, сливовообразните италиански домати и др. По размери доматите варират, в среден диаметър от 5 до 10 см. По форма могат да бъдат кръгли, сплескани или продълговати, крушовидни и овални. На цвят различаваме жълти, светло оранжеви, розови и най-вече червени домати. Има и сортове, които остават зелени на цвят дори след узряване. Вкусът на доматите зависи от много фактори, включително времето на бране (преди/след узряване), съдържанието им на захар, киселини, мекотата на плътта и жилавостта на кожестата обвивка.

Продукти от домати
  • сурови домати
  • варени домати, в буркан/консерва
  • лютеница
  • кетчуп
  • доматен сок
  • доматено пюре
Хранителен състав на доматите

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Суров червен домат

95% 18 0.9 0.2 2.7 7 2.6 1.1

Суров зелен домат

93% 23 1.2 0.2 4.0 8 4 1.1

Суров оранжев домат

95% 16 1.2 0.2 2.2 7 2.2 0.9

Суров жълт домат

95% 15 1 0.3 2.3 6 2.3 0.7
Здравословни ползи
  • Добър източник е на витамин С, а също и на умерени до ниски дози про-витамин А и витамин В9;
  • Доматите имат ниско съдържание на минерали в състава си.
  • Доматите са богати на антиоксиданта Ликопен.
Здравословни рискове

При хората с хронични и активни алергии е възможно е да се проявят алергични симптоми, което съвсем не прави доматите опасна храна за останалите, които не са алергични към тях.

Как да изберем домати?

Изберете твърди лъскаво домати, без меки места. Избягвайте домати с нарушена кожена обвивка. Когато пазарувате, оглеждайте доматите един по един. Забележете цвета на мястото, където е била дръжката, в случай че е откъсната. Ако то е все още бяло-към зелено, значи доматът е откъснат преди седем до десет дни. Ако е зелено-кафяво, доматът е на две-три седмици. В случай че е изцяло кафяво, значи че доматът е набран преди повече от три седмици зелен и е съхраняван на тъмно, за да узрява бавно.

Доматите, които са напълно узрели, могат да се съхраняват в хладилник за два до ти дни, след което започват да омекват. За по добър вкус извадете доматите от хладилника за тридесет минути навън, преди да ги нарежете в салатата на вечеря. Като цяло температури до десет градуса по Целзий силно забавят узряването на доматите. Поддават се на замразяване, но в течение на процеса губят много от водата и свежестта си.

Идеи за използване на доматите
  • Сурови: в сокове, в салати, на пюре, в сандвичи, в палачинки и т.н.
  • Печени: в гарнитура, пълнени с плънка, на гюведже, на шиш;
  • Варени във вода или на пара: в зеленчукови блюда или по отделно;
Идейни рецепти

 

Източник: Домати - апетитни, полезни и широко достъпниhttp://www.bb-team.org/articles/3268_domati-apetitni-polezni-i-shiroko-dostapni#ixzz23z4moik4



Гласувай:
2


Вълнообразно


Предишен постинг

1. nikolchev1 - Не мисля -
19.08.2012 13:45
ям ги на салата и пия студена ракия
цитирай
2. анонимен - А всичко това
20.08.2012 02:22
важи ли за доматьето?
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!